-
Nr 1 = Glutenbevattende granen
0.00 €
Alle (voedsel) producten die zijn afgeleid van of met:
tarwe (alle vormen, waaronder durum, griesmeel, spelt,
kamut, einkorn en faro), gerst, rogge, haver, mout, couscous.
Voedsel/producten die (mogelijk) tarwe bevatten:
brood, gebakken producten, bakmixen, pasta, broodkruimels,
crackers, bier, moutkoffie, mueslimixen, additieven op basis
van gluten, spreads, kruiden en specerijen, gebonden sauzen
en soepen, worchestershiresaus, gebakken uitjes, vermicelli,
drankjes met cacao, surimi, gehydrolyseerde tarwe-eiwit.
-
Nr.2 : Schaaldieren en producten op basis van schaaldieren
0.00 €
Alle (voedsel)producten die schaaldieren en hun afgeleide
stoffen bevatten.
Onder schaaldieren vallen:
gamba, garnaal, krab, kreeft, langoest, langoustine, scampi.
Voedsel/producten die (mogelijk) schaaldieren bevatten:
kroepoek en trassi + zie het gedeelte `Kan dit niet eten’ voor
vis, met schaal- en weekdieren en producten hiervan
-
Nr 3. Eieren en producten op basis van eieren.
0.00 €
Alle (voedsel)producten die ei en afgeleide stoffen van ei
bevatten.
Overige namen voor ei op het label:
albumine, avidine, conalbumine, eigeel, eipoeder,
fosfatidylserine, fosfolipiden, globuline, lipovitellin, lysozyme
(E1105), ovalbumine, ovoglobuline, ovomucine, ovomucoïd,
Ovosucrol, Ovotransferrine, phosvitine.
Voedsel/producten die ei bevatten of mogelijk ei bevatten:
advocaat, schuimgebakjes, mayonaise, eivervangers, pasta,
lecithine (E322), zoetigheden (bijvoorbeeld marsepein, nougat,
marshmallows), romige sauzen en slasaus (bijvoorbeeld
tartaarsaus, hollandaise), bakproducten en bakmixen, desserts
met room (bijvoorbeeld ijs en vla), schuim- of melkgarnering
op specialere koffiedrankjes, glazuur
-
Nr.4 Vis en producten op basis van vis,
0.00 €
Alle (voedsel)producten die vis en afgeleide stoffen van van
vis bevatten. Meest gangbare vissoorten:
ansjovis, baars, brasem, bot, forel, goudmakreel, haai,
haring, heek, heilbot, houting, kabeljauw, karper, makreel,
paling, platvis, sardine, schelvis, schol, snapper, snoek,
spiering, tand- en zaagbaars, tilapia, tong, tonijn, wijting,
zalm, zeeduivel, zwaardvis.
Voedsel/producten die vis bevatten of mogelijk vis
bevatten:
etnisch voedsel (bijvoorbeeld gebakken rijst,
paëlla, loempia’s), sauzen en slasaus (bijvoorbeeld,
Worcestershiresaus, sojasaus, barbecuesaus),
zeevruchtensoep en bouillon (bijvoorbeeld bouillabaisse),
surimi, pizza, dips en sauzen, gelatine, smaakstoffen
-
Nr. 5 Aardnoten en producten op basis van aardnoten.
0.00 €
Alle (voedsel)producten die pinda’s en afgeleide stoffen van
pinda’s bevatten.
Overige namen voor pinda’s:
aardnoten, grondnoten, borrelnoten, arachideolie, apennoten,
eiwithydrolysaat.
Voedsel/producten die pinda’s bevatten of mogelijk
pinda’s bevatten: pindaolie, pindabloem, pindakaas, etnisch
voedsel (bijvoorbeeld Afrikaans, Aziatisch, Mexicaans),
vegetarische vleesvervangers, gehydrolyseerde plantaardige
proteïne, sauzen en dressings (bijvoorbeeld chili, pesto, jus,
mole, enchilada, saté), mandelona’s (pinda’s gedrenkt in
amandelaroma), zoetwaren en graanproducten (bijvoorbeeld
cake, pudding, koekjes, graanrepen, nougat, marsepein),
toetjes, vegetarische producten, loempia’s, pizza, glazuur,
marinades en slasauzen, snacks(bijvoorbeeld gemengde
-
Nr.6 Soja en producten op basis van soja,
0.00 €
Alle (voedsel) producten die soja en afgeleide stoffen van
soja bevatten.
Overige namen voor soja: soja (alle vormen, bijvoorbeeld
albumine, vezel, bloem, korrels, melk, noten, spruiten, olie),
soja, sojabonen, sojaproteïne (concentraat, pure soja), textured
vegetable protein (TVP), edamame, tofoe/tahoe, sojalecithine,
okara.
Voedsel/producten die (mogelijk) soja bevatten:
sojaboonboter, sojamelk, sojaolie, gehydrolyseerde soja/
plantaardige eiwitten, sauzen (bijvoorbeeld sojasaus,
tamari, teriyaki, miso), tempeh, sojataugee, broodkruimels,
graanproducten, crackers, vegetarische gerechten,
plantaardige gom, plantaardig zetmeel, surimi, soepen en
bouillons, smaakstoffen, vleesvervangers
-
Nr.7 Melk en producten op basis van melk
0.00 €
Alle (voedsel)producten die melk en afgeleide stoffen van
melk bevatten.
Overige namen voor melk:
caseïne (hydrolysaat), caseïnaten, wei (in alle vormen),
melkeiwitten, lactalbumine (fosfaat), lactose, lactoferrine,
lactoglubine, melkproteïne hydrolysaat.
Voedsel/producten die melk bevatten of mogelijk melk
bevatten:
melk (in alle vormen), melkpoeder, botermelk, yoghurt,
room, kaas (poeders), wrongel, vla, pudding, boter, (half)
vloeibare boter en botervet, voedsel dat geglazuurd is
met melk, margarine, chocolade, gebakken producten,
caramelkleurmiddel of smaakstoffen, boterhamworst,
aardappelen (puree), nougat.
-
Alle (voedsel)producten die noten en afgeleide stoffen van
noten bevatten.
De volgende opsomming van notensoorten is niet
volledig:* amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten,
pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten.
*Volgens Europese etiketteringvoorschriften. Er bestaan hierover nog
meer lijsten
Voedsel/producten die noten bevatten of mogelijk noten
bevatten: notenolie, marsepein, nougat, nootextracten/pasta/
boters, chocolade en chocospreads, etnische en vegetarische
gerechten, salades en dressings, sauzen (bijvoorbeeld
barbecuesaus, pesto), marinades en jus, mortadella
(bevat mogelijk pistachenoten), graanproducten, crackers,
alcoholische dranken (bijvoorbeeld amaretto, frangelico),
desserts, gearomatiseerde koffie, gebakken producten.
-
Overige namen voor selderij en selderijproducten:
selderijzout, bladselderij, knolselderij (de wortel van de
selderij), selderijzaad, selder en sellerie.
Voedsel/producten die (mogelijk) selderij bevatten:
selderijzout, groentesappen met selderij, kruidenmixen,
curry, bouillons, soepen, stoofpotjes, sauzen, verwerkte
vleesproducten, worsten, salades (bijvoorbeeld
Waldorfsalades, groentesalades, aardappelsalade met
bouillon), hartige snacks
-
Overige namen voor mosterd en producten met mosterd:
mosterdzaad, mosterdblad, mosterdbloem, mosterdolie,
gekiemd mosterdzaad, mosterdpoeder.
Voedsel/producten die mosterd bevatten of mogelijk
mosterd bevatten:
worst, verwerkte vleesproducten, pikante mixen, augurken,
marinades, soep, sauzen, chutney, luxe salades, sommige
mayonaises, barbecuesaus, vispasta, ketchup, tomatensaus,
piccalilly, pizza, slasaus, Indiaas voedsel met inbegrip van
curry’s.
-
Alle (voedsel) producten die sesam en afgeleide stoffen van
sesam bevatten.
Overige namen voor sesam:
sesamzaad, gingelly, gingellyolie.
Voedsel/producten die (mogelijk) sesam bevatten:
brood (bijvoorbeeld hamburgerbroodjes, meergranenbrood),
crackers, graanproducten, toast, dips en spreads (bijvoorbeeld
humus, chutney), etnisch voedsel (bijvoorbeeld stoofpotjes,
roerbakgerechten), sesamolie/zout/pasta, tahinboter, hartige
producten (bijvoorbeeld dressings, jus, marinades, soepen,
smaakstoffen, sauzen).
Allergische reacties op overige zaden, zoals maanzaad,
komen ook soms voor. Vraag uw gast hiernaar
-
Nr.12 Zwaveldioxide en sulfieten
0.00 €
Alle (voedsel)producten die zwaveldioxide en afgeleide
stoffen van zwaveldioxide bevatten.
Overige namen voor zwaveldioxide:
Zwaveldioxide (E220), Natriumsulfiet (E221), Natriumwaterstofsulfiet (E222), Natriummetabisulfiet (E223), Kaliummetabisulfiet (E224), Kaliumsulfiet (E225), Calciumsulfiet (E226),
Calciumwaterstofsulfiet (E227), Kaliumwaterstofsulfiet (E228).
Voedsel/producten die mogelijk zwaveldioxide bevatten:
alcoholische en niet-alcoholische dranken; sappen en
concentraten in fles (bijvoorbeeld citroen, limoen); fruit en
groentes die zijn ingeblikt, ingevroren of gedroogd; kruiden,
aardappelen, zetmeel, suikersiropen, tomaatproducten
(bijvoorbeeld pasta, pulp en puree), azijn.
-
Overige namen voor lupine en producten met lupine:
lupine, lupinebloem, lupinezaad, lupineboon.
Voedsel/producten die lupine bevatten of mogelijk lupine
bevatten:
lupinebloem, lupinezaad, lupineboon, gebakken producten als
gebak en taart, wafels, pannenkoeken, pastaproducten,
pizza’s, vegetarische vleesvervangers, lupinescheuten
-
Alle (voedsel)producten die weekdieren en hun afgeleide
stoffen bevatten.
Onder weekdieren vallen:
escargots, inktvis, kokkels, mosselen, octopus, oesters,
pijlinktvis, slakken, st. jacobsschelpen, wulken, zeekat,
zeeoren.
Voedsel/producten die (mogelijk) weekdieren bevatten:
zie het gedeelte `Kan dit niet eten’ voor vis, met schaal- en
weekdieren en producten hiervan